Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Korzenne słodkości w Święta smakują najlepiej. Dzisiaj mam dla Was przepis na szybkie i proste w przygotowaniu pierniczki, które można przygotować tuż przed Świętami. Są pyszne, aromatyczne, mocno korzenne i błyskawicznie znikają ;)

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 220 g płynnego miodu
  • 150 g masła
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, kakao, cynamon oraz szczyptę soli - mieszamy wszystkie suche składniki. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego miód i cukier puder. Masę dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy ciepłe mleko, a następnie ostudzoną masę z rondelka oraz jajka i wyrabiamy ciasto.

  2. Gotowe ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a jeśli mamy jeszcze trochę czasu to dobrze wstawić je na całą noc. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość około 5 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 10 minut.

  3. Gdy pierniczki ostygną możemy je dowolnie udekorować - lukrem, czekoladą lub cukrowymi posypkami. Aby przygotować najprostszy lukier, wystarczy wymieszać 3 łyżki soku z cytryny z 10 łyżkami cukru pudru. Lukier możemy zabarwić barwnikami spożywczymi, kakao lub kurkumą.

  4. Pierniczki przechowujemy w metalowej puszce lub słoju z kawałkami suszonych jabłek oraz kory cynamonu (wtedy nabiorą jeszcze lepszego aromatu). Jeśli chcemy sprawić, aby nasze pierniczki były wyjątkowo miękkie, włóżmy do puszki kawałki świeżego jabłka (należy je wymieniać co kilka dni).

  5. Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (14)

KORAL 15 grudnia 2020
Małe śliczności.Prawie jak dzieła sztuki :)
Facet_w_kuchni 16 grudnia 2020
Wyglądają rewelacyjnie :) I oczywiście miód zamiast cukru. Więc i zdrowsze od przeciętnych słodyczy <3
SprytnaChochla 16 grudnia 2020
Jakie urocze!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 220 g płynnego miodu
  • 150 g masła
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Składniki