Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas . Ja przygotowuje się do niech dużo wcześniej . Wcześniej robię i mrożę pierogi , uszka czy suszę owoce na kompot. A tym razem zrobiłam z synem pierniczki świąteczne . Moje pierniczki są miękkie , pachnące i pięknie przystrojone

Składniki

  • * 800 g mąki pszennej + mąka do podsypywania * 1,5 łyżeczki sody
  • * 3 jajka * 150 g margaryny lub masła - ja użyłam margaryny Kasia
  • * 300 g drobnego cukru * 250 g miodu - najlepiej miód prawdziwy z pasieki
  • * 1.5 łyżeczki cynamonu
  • * 3 łyżeczki przyprawy do piernika - https://prymat.pl/produkty/mieszanki/przyprawa-do-piernika
  • * Szczypta soli * Foremki do wycinania ciastek .
  • * Duże blaszki do pieczenia - przynajmniej 2 * Papier do pieczenia

Przygotowanie

  1. W garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem , miodem , cynamonem oraz przyprawą do piernika .

    Staramy się nie dopuścić do wrzenia , ani zbyt wysokiej temperatury bo właściwości zdrowotne miodu zanikną . Róbmy tak aby margaryna się rozpuściła a wszystkie składniki rozpuszczą się mieszając.

    Odstawiamy do przestygnięcia.

    Do głębokiej miski wsypujemy mąkę i sodę , szczyptę soli oraz wbijamy jajka . Do tych produktów wlewamy przestygniętą margarynę z dodatkami . Całość zagniatamy w jednolite ciasto . Jeżeli jest zbyt klejące to podsypujemy mąką .

    Ciasto dzielę na 2 lub 3 części w zależności ile jest miejsca na rozwałkowanie . Rozwałkowuję podsypując mąką na grubość około 4 mm . Używając foremek wycinam ulubione świąteczne kształty blisko , jeden piernik przy drugim . Wycięte ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 12 minut w temperaturze 180 stopni . Należy sprawdzać ciastka w trakcie pieczenia gdyż każdy piekarnik jest inny . Powinny one nabrać ładnego lekko brązowego koloru i nadal są miękkie - delikatnie twardnieją po wystudzeniu . Po wyjęciu z piekarnika ciastka rozkładamy . Nie układamy jedno na drugim.

    W podany sposób postępujemy do wykorzystania całego ciasta .

  2. * Ciastka są gotowe do dekorowania na drugi dzień .

    * Do zdobienia użyłam gotowych produktów wysokiej jakości - https://www.oetker.pl/pl-pl/nasze-produkty/slodkie-dekoracje/lukier-gotowy/lukier-gotowy-niebieski

    Z tych produktów każdy znajdzie co dla siebie .

    * Zrobiłam również polewę - przepis dostępny na moim blogu - https://www.malgoskawkuchni.com/2020/04/polewa-czekoladowa.html

    * W sklepach można dostać cudowne , kolorowe posypki świąteczne

    * Dekorowane pierniczki zostawiłam do całkowitego wyschnięcia , po czym szczelnie zamknęłam w

    pojemniku.

    Cudownego czasu w przygotowywaniu pierniczków

    Małgośka w Kuchni

Składniki
  • * 800 g mąki pszennej + mąka do podsypywania * 1,5 łyżeczki sody
  • * 3 jajka * 150 g margaryny lub masła - ja użyłam margaryny Kasia
  • * 300 g drobnego cukru * 250 g miodu - najlepiej miód prawdziwy z pasieki
  • * 1.5 łyżeczki cynamonu
  • * 3 łyżeczki przyprawy do piernika - https://prymat.pl/produkty/mieszanki/przyprawa-do-piernika
  • * Szczypta soli * Foremki do wycinania ciastek .
  • * Duże blaszki do pieczenia - przynajmniej 2 * Papier do pieczenia
Składniki