Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Pyszne i cudownie pachnące domowe pierniczki. Sprawdzą się jako upominek dołączony do życzeń świątecznych!

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 75 g cukru / cukru pudru
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej / proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1,5 łyżeczki mieszanki korzennych przypraw do piernika, cynamon
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g miękkiego masła
  • lukier: 1 łyżka aquafaby (wody spod cieciorki) i 60 g cukru pudru

Przygotowanie

  1. Mąkę oraz cukier przesiewamy do miski, dodajemy sodę oczyszczoną, kakao, przyprawy. Do suchych składników wbijamy jajko, dodajemy miód i masło pokrojone na kawałki. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części i chowamy do lodówki na 20 minut.

  2. Pierwszą połowę ciasta wałkujemy podsypując mąką na grubość 3-4 mm. Wykrawamy dowolne kształty pierniczków i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Każdą porcję pierniczków pieczemy ok. 5-7 minut w 175 stopniach bez termoobiegu.

  3. Jeśli chcesz udekorować swoje pierniczki, polecam lukier wegański.
    Na ilość pierniczków wychodzących z powyższego przepisu wystarczy zmiksować na gładką masę łyżkę wody z cieciorki w puszcze oraz 60 g cukru pudru.

    Smacznego!
    Swoje pierniczki możesz przechowywać w pojemniku nawet do miesiąca od upieczenia ;)

Komentarze do przepisu (6)

Maudie 08 grudnia 2019
Pyszne i śliczne :)
ewka16 08 grudnia 2019
cudne są:)
slodkisentyment 09 grudnia 2019
Cudowne :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 75 g cukru / cukru pudru
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej / proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1,5 łyżeczki mieszanki korzennych przypraw do piernika, cynamon
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g miękkiego masła
  • lukier: 1 łyżka aquafaby (wody spod cieciorki) i 60 g cukru pudru
Składniki