Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i cudownie pachnące domowe pierniczki. Sprawdzą się jako upominek dołączony do życzeń świątecznych! Zaraz po ostygnięciu są kruche i gotowe do jedzenia, nie muszą leżakować, więc zrobisz je także na ostatnią chwilę :)
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 10
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 31
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 23405
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 427
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 251
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 10
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 31
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 23405
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 427
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 251
Składniki
Mąkę oraz cukier przesiewamy do miski, dodajemy sodę oczyszczoną, kakao, przyprawy. Do suchych składników wbijamy jajko, dodajemy miód i masło pokrojone na kawałki. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części i chowamy do lodówki na 20 minut.
Pierwszą połowę ciasta wałkujemy podsypując mąką na grubość 3-4 mm. Wykrawamy dowolne kształty pierniczków i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą porcję pierniczków pieczemy ok. 5-7 minut w 175 stopniach bez termoobiegu.
Jeśli chcesz udekorować swoje pierniczki, polecam lukier wegański. Na ilość pierniczków wychodzących z powyższego przepisu wystarczy zmiksować na gładką masę łyżkę wody z cieciorki w puszcze oraz 60 g cukru pudru. Smacznego! Swoje pierniczki możesz przechowywać w pojemniku nawet do miesiąca od upieczenia ;)