Pierniczki siostry Anieli

Pierniczki siostry Anieli
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ollka
Pierniczki, które nie wymagają leżakowania, gotowe do jedzenia zaraz po upieczeniu, lekko kruche delikatnie pachnące przyprawami korzennymi. Ja pominęłam kakao przez co moje pierniczki są nieco jaśniejsze od tych, które proponuje siostra Aniela.

Składniki

  • 50 dag mąki 1 łyżeczka; kakao, sody, 2 łyżki przyprawy korzennej
  • 10 dag masła, 10 dag cukru, 10 dag miodu płynnego
  • 0,5 szklanki mleka 1 jajko

Przygotowanie

  1. Do mąki dodać wszystkie produkty sypkie, jajko, miód. Masło roztopić dodać mleko i dokładnie wymieszać, przestudzone masło z mlekiem dodać do pozostałych składników i ciasto dokładnie zarobić. Gotowe ciasto rozwałkować na taką grubości jaka nam najbardziej odpowiada i wycinać pierniczki, gotowe układać na przygotowanej blaszce do pieczenia. Piec 15-20 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C. pierniczki wyjmujemy gdy są jeszcze miękkie potem letko stwardnieją Gotowe pierniczki dowolnie udekorować.

Komentarze do przepisu (2)

jola10 07 grudnia 2016
Może ktoś wie - czym (i w jakiej ilości) mogę zastąpić miód ? Byle nie sztucznym miodem.
Ollka 07 grudnia 2016
Miód można pominąć, już nieraz robiłam pierniczki bez miodu. Można również dodać łyżkę śmietany 18 %... Czytaj całość »
Miód można pominąć, już nieraz robiłam pierniczki bez miodu. Można również dodać łyżkę śmietany 18 % pierniczki zachowają dłuższą świeżości.
Składniki
  • 50 dag mąki 1 łyżeczka; kakao, sody, 2 łyżki przyprawy korzennej
  • 10 dag masła, 10 dag cukru, 10 dag miodu płynnego
  • 0,5 szklanki mleka 1 jajko
Składniki