Pierniczki od serca

Pierniczki od serca
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Idą Święta. Właśnie córka przypomniał mi o pierniczkach. To wspaniała zabawa. Wspólne dekorowanie. Jednak to córka jest głównym dekoratorem i to jej zostawiamy większość pierniczków.

Składniki

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżeczki kakao
  • 60 ml miodu prawdziwego
  • Do ozdabiania pisaki cukrowe różne kolory i perełki jadalne

Przygotowanie

  1. W garnku roztopić masło i dodać cukier oraz miód. Kiedy wszystko się rozpuści studzimy i dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto . Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie należy dodać więcej miodu. Ciasto wstawiamy do lodówki na 30 minut aby je schłodzić (będzie się lepiej wałkowało). Podsypać delikatnie mąką i rozwałkowywać na grubość ok 4 mm i wycinać.

  2. Nagrzać piekarnik do temp.175 stopni i piec przez ok 12 min.

  3. Po wystudzeniu dekorować pisakami i ozdobnymi jadalnymi kulkami.

Składniki
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżeczki kakao
  • 60 ml miodu prawdziwego
  • Do ozdabiania pisaki cukrowe różne kolory i perełki jadalne
Składniki