Pierniczki nadziewane gorzką czekoladą w białej polewie

Pierniczki nadziewane  gorzką czekoladą w białej polewie
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Pyszne, mięciutkie i aromatyczne.

Składniki

  • 75 dag mąki tortowej
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • odrobinę gałki muszkatołowej (na czubku noża)
  • 3 całe jajka
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka amoniaku
  • 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g masła
  • 100 g smalcu

Przygotowanie

  1. Wszystkie "suche" składniki wymieszać w misce. Dodać roztrzepane jajka i śmietanę .
    Miód, cukier , masło i smalec roztopić, wymieszać. Ostudzić i połączyć z resztą składników. Zagnieść ciasto. Owinąć folią i odłożyć na 2 godziny by odpoczęło. Wałkować cieniutko na podsypanym mąką blacie . Wycinać kółka. Na jednym układać 2 kostki gorzkiej czekolady i przykrywać drugim. Docisnąć.Piec 8 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku .


    Masło zagotować z cukrem i wodą. Przestudzić. dodać mleko w proszku. Zmiksować.
    Odłożyć 3 łyżki . Do odłożonej masy dodać 1 łyżkę kakao. Wymieszać.
    Upieczone pierniczki pokryć białą masą. Po zastygnięciu - udekorować "nitkami" z ciemnej masy.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 29 lutego
Super pierniczki:)
Składniki
  • 75 dag mąki tortowej
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • odrobinę gałki muszkatołowej (na czubku noża)
  • 3 całe jajka
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka amoniaku
  • 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g masła
  • 100 g smalcu
Składniki