Pierniczki na śmietanie

Pierniczki na śmietanie
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izek
Pierniki, które są od razu po upieczeniu są miękkie i gotowe do jedzenia. Nie trzeba czekać kilkunastu dni, aż zmiękną. Przechowywane w pojemnikach bardzo długo zachowują świeżość i miękkość.

Składniki

  • Mąka pszenna 1,5 kg
  • Miód 1,5 szklanki
  • Cukier puder 2 szklanki
  • Margaryna 1,5 kostki
  • Soda oczyszczona 2,5 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Jajka (całe) 2 szt.
  • Żółtka 4 szt.
  • Kakao 3 łyżki
  • Śmietana kwaśna 1 szklanka
  • Przyprawa do piernika 2 opakowania

Przygotowanie

  1. W rondelku zagotować miód i 1,5 szklanki cukru pudru, zmniejszyć ogień. Dodać do tego margarynę i podgrzewać do momentu jej całkowitego rozpuszczenia. Na koniec dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia, aby całość przestygła.

  2. W misce wymieszać mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oraz proszek do pieczenia. Jajka i żółtka ubić na parze z 0,5 szklanki cukru pudru. Dodać to do rondelka z wcześniej przygotowaną masą, dokładnie wymieszać i wlać do miski z mąką. Całość dokładnie wyrobić i pozostawić ciasto w chłodnym miejscu na min. 4 godziny (ja zostawiłam na całą noc).

  3. Po schłodzeniu ciasta, dzielimy je na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy (nie za cienko) na ok. 0,5 – 1 cm. Pierniki układamy na blaszce i pieczemy ok. 6-8 minut w temp. 175 stopni.

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 04 lutego 2016
Pychotki :) Pozdrawiam :)
izek 04 lutego 2016
Dziękuję i także gorąco pozdrawiam :)
Składniki
  • Mąka pszenna 1,5 kg
  • Miód 1,5 szklanki
  • Cukier puder 2 szklanki
  • Margaryna 1,5 kostki
  • Soda oczyszczona 2,5 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Jajka (całe) 2 szt.
  • Żółtka 4 szt.
  • Kakao 3 łyżki
  • Śmietana kwaśna 1 szklanka
  • Przyprawa do piernika 2 opakowania
Składniki