Pierniczki na drożdżach

Pierniczki na drożdżach
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Pierniczki z dodatkiem drożdży. Można je zrobić na ostatnią chwilę, bo od razu są miękkie. Są też proste i szybkie w przygotowaniu.

Składniki

  • 500 g. mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3-4 łyżki miodu
  • 100 g masła
  • 30 g. drożdży
  • 3 jajka
  • 1 żółtko (białko zostawiłam na lukier)
  • Lukier:
  • 1 białko
  • 6-7 łyżek cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Masło i miód podgrzać w rondelku, do rozpuszczenia składników.
    Zostawić żeby przestygło. Następnie wkruszyć drożdże i wymieszać, żeby powstała jednolita masa.
    Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika i sodę. Wymieszać.
    Wlać masę miodowo maślaną i wbić jajka i żółtko.
    Wymieszać mikserem z hakami.
    Jak ciasto zacznie się kleić, przełożyć na stolnicę i zagnieść gładkie ciasto.
    Można od razu zagniata na stolnicy, ale mikserem jest szybciej i łatwiej :)

  2. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować.
    Wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. Piec w temperaturze 175 stopni, 8-10 minut.
    Ściągać z blaszki po wystudzeniu, bo od razu po wyciągnięciu z piekarnika
    są bardzo miękkie.
    części pierników zrobiłam dziurki, żeby powiesić je na choince.
    Dziurki zrobiłam rurką do napojów, kiedy pierniczki były jeszcze ciepłe.

  4. Pierniczki przechowywać w puszce lub słoiku.
    Część pierniczków polukrowałam, a część zostawiłam bez lukru,
    żeby każdy był zadowolony :)
    Pierniczki lukrowałam na drugi dzień.
    Składniki na lukier, wymieszać w miseczce, żeby powstała gładka masa.
    Ilość cukru, może być inna. Wszystko zależy, jak duże było jajko
    i jak gęsty, chcecie mieć lukier.

Komentarze do przepisu (2)

slodkisentyment 21 grudnia 2019
Pyszne :)
szpileczkiibabeczkiblog 21 grudnia 2019
Piękne pierniczki ;)
Składniki
  • 500 g. mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3-4 łyżki miodu
  • 100 g masła
  • 30 g. drożdży
  • 3 jajka
  • 1 żółtko (białko zostawiłam na lukier)
  • Lukier:
  • 1 białko
  • 6-7 łyżek cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny
Składniki