Pierniczki Kasi

Pierniczki Kasi
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Te pierniczki piekę od kilku lat. Tak wszystkim domownikom smakują, że już nie szukam nowego przepisu.

Składniki

  • 2 szk. mąki pszennej (1 szkl.=250 ml)
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szk. cukru brązowego
  • 4-5 łyżek miodu
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 jajko wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1 łyżka kakao
  • sok z 1 cytryny
  • 1 szkl cukru pudru
  • 1 opakowanie posypki czekoladowej

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać mąkę z sodą oczyszczoną. Dodać jajko, cukier, kakao, miód, przyprawę do piernika i miękkie masło. Polecam przyprawę do piernika "Prymat". Jest bez glutaminianu sodu i innych substancji konserwujących. Całość wyrabiać aż do połączenia składników.

  2. Ciasto wyłożyć na stolnicę. Podsypać mąką i wałkować na grubość 0,5 cm. Wykrawać foremką pierniczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odstępy, gdyż pierniczki "rosną" w czasie pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C. Długość pieczenia 8-10 min. Należy cały czas kontrolować proces pieczenia, gdyż szybko się przypalają.

  3. Po upieczeniu i wystudzeniu smarować lukrem przy pomocy pędzelka. Należy go zrobić z cukru pudru i soku z cytryny. Następnie posypka czekoladowa. Gotowe!

Składniki
  • 2 szk. mąki pszennej (1 szkl.=250 ml)
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szk. cukru brązowego
  • 4-5 łyżek miodu
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 jajko wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1 łyżka kakao
  • sok z 1 cytryny
  • 1 szkl cukru pudru
  • 1 opakowanie posypki czekoladowej
Składniki