Pierniczki jak alpejskie - mięciutkie i pyszne!

Pierniczki jak alpejskie - mięciutkie i pyszne!
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: smallangel
Najlepsze pierniczki jakie do tej pory jadłam - nie kupne!

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 200ml śmietany 30% kremówki
  • 3 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 kostka masła lub margaryny (250g)
  • 1 słoik miodu (400ml)

Przygotowanie

  1. Dzień przed pieczeniem: Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić.

  2. Miód zagotować z przyprawami, zagotować, a następnie włożyć do tego masło (lub margarynę), poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie.

  3. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość (powinna mieć temperaturę pokojową).

  4. Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto podobno miało być dość rzadkie, ja miałam takie akurat.

  5. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, maksymalnie do 24 godzin zgętnieje. Ja robiłam wieczorem, a rano już wzięłam się za pieczenie. Zostawiłam ciasto w lodówce na noc.

  6. W dniu pieczenia:Ciasto podsypać mąką, rozwałkować nie bardzo cienko (tak ok 5mm) (najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Podsypywać mąką. Wykrojone ciasteczka smarować białkiem.Można również wykrić po dwa cieńsze ciasteczka z każdego kształtu, pomiędzy dać marmoladę i złożyć obydwa razem, zagnieść. Wychodzą jak alpejskie

  7. Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie. Piec w temperaturze 180ºC przez 7-12 minut (w zależności od grubości i wielkości, ja piekłam 7 minut). Studzić na kratce. Można pierniczki polukrować lub ozdobić. Ja będę to robiła trochę później.

Komentarze do przepisu (32)

wioleta333 05 grudnia 2009
ślicznie wyrosły,napewno smaczne pozdrawiam...
Mole3 06 grudnia 2009
Dziękujemy za przepis. Wypróbujemy przed świętami. :)
dzazgusia 07 grudnia 2009
Przepis wydaje sie nawet...chyba sie odwaze i sprobuje je zrobic Dziekuje za przepis...Pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg mąki
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 200ml śmietany 30% kremówki
  • 3 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 kostka masła lub margaryny (250g)
  • 1 słoik miodu (400ml)
Składniki