Pierniczki cynamonowe z powidłami śliwkowymi.

Pierniczki cynamonowe z powidłami śliwkowymi.
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Hej hej święta zbliżają się wielkimi krokami, co powiecie na ciasteczka ? Jeszcze nie jest za późno. Przepis dziś powstał w mojej głowie, pomyślałam zamieszałam i wykonałam. Nie wiem skąd mi się to bierze ale jak pomyślę muszę to wykonać puki mam wenę twórczą. Myślę że przepis przypadnie wam do gustu, ciasteczka są bardzo proste w wykonaniu, możecie je wykonać z pomocą waszych dzieci dla nich to będzie frajda w czasie wycinania różnych kształtów ciasteczek.

Składniki

  • 1 masło prawdziwe 200 g,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 3,5 szklanki mąki tortowej,
  • 2 jajka klasy M,
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • 2 czubate łyżki śmietany 18 %,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • dodatkowo : 150 g dowolnego dżemu lub powideł śliwkowych.

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, cynamon, dodać całe jajko oraz masło koniecznie o temperaturze pokojowej pokrojone w kawałki. Całość wyrabiać ręką do połączenia się składników, w czasie wyrabiania dodać jeszcze jedno jajko oraz śmietanę i proszek do pieczenia. Wyrobić na jednolite ciasto, wyrobione włożyć na dziesięć minut do lodówki.

  2. Po wyznaczonym czasie wyjąć ciasto z lodówki podzielić na dwie części. Na stolnicę wysypać mąkę położyć jedną część ciasta lekko ją posypać mąką i rozwałkować na placek tak około pół centymetra. Tak postępujemy z dwoma kawałkami ciasta.

  3. Z rozwałkowanego ciasta foremkami dowolnymi wycinać ciasteczka, w wyciętych ciasteczkach palcem zrobić dziurkę . W tę właśnie zrobioną dziurkę nałożyć niewielką ilość dżemu lub powideł śliwkowych. Tak przygotowane ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec przez 20 minut. Upieczone studzić na papierze.

  4. Ciasteczka jeszcze gorące są miękkie gdy stygną robią się twardawe, lecz gdy chwile postoją są lekko twarde lecz kruche, zapach pieczonych ciasteczek roznosił się po całym domu tak bardzo że rodzinka nie mogła się doczekać. Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Myślę że tak przygotowane ciastka będą pięknie się prezentować na świątecznym stole. Z podanych składników wyszło mi 65 sztuk ciastek.

Składniki
  • 1 masło prawdziwe 200 g,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 3,5 szklanki mąki tortowej,
  • 2 jajka klasy M,
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • 2 czubate łyżki śmietany 18 %,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • dodatkowo : 150 g dowolnego dżemu lub powideł śliwkowych.
Składniki