Pierniczki alpejskie jak pączusie

Pierniczki alpejskie jak pączusie
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: rodzinka500
piekne i dobre

Składniki

Przygotowanie

  1. W misce / duża /wymieszac mąkę z kakao i odstawić.Miód zagotować z przyprawami, włożyć masło , poczekac aż się rozpuści , studzimy.

  2. W smietanie rozpuszcamy sodę , odstawiamy- smietana zwiększy swa objętość.Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy cukier , ubijamy, dodajemy żółtka. Ubitą masę wlewamy do mąki i delikatnie mieszamy. Dodajemy miód i dalej mieszamy.Na końcu dodajemy śmietanę z sodą . Ciasto odstawiamy na 24 godz. aby zgęstniało, w chłodne miejsce np. do lodówki.

  3. Na drugi dzień - ciasto podsypujemy mąką , rozwałkujemy i wykrawamy pierniczki. Wykrojone smarujemy białkiem. Można wykroić cieńsze , włożyć np. marmoladę , złożyć obydwa razem i wyjdą jak ciasteczka alpejskie.

  4. Blache wykładamy pergaminem , w pewnej odległości od siebie.Piec w temp.180*C , przez 10-12 min./ w zależności od grubości i wielkości pierników/.Polukrować , ozdobić według uznania.Pieczemy wcześniej przed świętami, ja już upiekłam. Smacznego.

Komentarze do przepisu (8)

Konto usunięte 07 grudnia 2012
ale ślicznotki, takie grubiutkie, super, aż tutaj czuję jak pachną :))) zabieram sobie dwa ;-)
irma 08 grudnia 2012
Faktycznie śliczne i na pewno dobre. Zabieram do ulubionych i koniecznie muszę spróbować.
anetaa26 08 grudnia 2012
identyczny przepis jest juz u uzytkowniczki smallangel. Ale widac dobry przepis, skoro ponawiany :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki