Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
nie wyobrażam sobie świąt bez pierników własnej roboty
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 102
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 102
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Do garnka dajemy masło, miód, cukier puder i podgrzewamy aż składniki się połączą.W misce mieszamy mąkę, sodę ,przyprawę do piernika, kakao, lekko mieszamy i dodajemy przestudzoną masę w garnku, dodajemy jajka,, wyrabiamy ciasto reką, jak za bardzo gęste dodajemy mleko.
Wyrobione , jednolite ciasto , rozwałkujemy do grubości 3-5 mm. Wycinamy pierniczki , kładziemy na blaszkę , pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp.180^ C , pieczemy 15 min. Lukrujemy według uznania , albo jak ktoś nie lubi to nie.
Robimy gęsty lukier z : 1 białko, szklanka cukru pudru, można dodać troszeczkę soku z cytryny .