Pierniczki

Pierniczki
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: rodzinka500
nie wyobrażam sobie świąt bez pierników własnej roboty

Składniki

Przygotowanie

  1. Do garnka dajemy masło, miód, cukier puder i podgrzewamy aż składniki się połączą.W misce mieszamy mąkę, sodę ,przyprawę do piernika, kakao, lekko mieszamy i dodajemy przestudzoną masę w garnku, dodajemy jajka,, wyrabiamy ciasto reką, jak za bardzo gęste dodajemy mleko.

  2. Wyrobione , jednolite ciasto , rozwałkujemy do grubości 3-5 mm. Wycinamy pierniczki , kładziemy na blaszkę , pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp.180^ C , pieczemy 15 min. Lukrujemy według uznania , albo jak ktoś nie lubi to nie.

  3. Robimy gęsty lukier z : 1 białko, szklanka cukru pudru, można dodać troszeczkę soku z cytryny .

Komentarze do przepisu (3)

Magda007 22 listopada 2012
Czy te pierniczki trzeba upiec wcześniej żeby zmiękły? ile wcześniej przed świętami trzeba je upiec?
rodzinka500 24 listopada 2012
pierniki pieczemy jak najwcześniej , conajmniej 2 tyg. przed swiętami
agnieszkaga1990 25 listopada 2012
hehe.....ten lukier to wyglada jakby snieg spadl na pierniczki....piekne i za pewne smaczne..:)
Składniki
Składniki