Pierniczki

Pierniczki
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Ivette
Pyszne pierniczki na Święta

Składniki

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać, dodać sodę, przyprawę do piernika, masło, jaja, cukier puder, waniliowy, miód. Zagnieść.

  2. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm. Wykrawać dowolne kształty (ja używam świątecznych foremek). Układać na blasze posmarowanej margaryną i piec w ok. 160^ przez ok. 10 minut (aż się zrumienią). Zdjąć z blaszki. Jak wystygną przełożyć według uznania marmoladą, dżemem lub konfiturą, polać polewą i posypać kolorowymi koralikami. Ja używam marmolady twardej wieloowocowej, białej polewy i kolorowej posypki. Pierniczki dobrze jest zamknąć w jakimś szczelnym pojemniku aby przeszły. Bardzo długo zachowują świeżość i są wtedy najpyszniejsze:)

Składniki
Składniki