Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Orzechy włoskie i laskowe wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, cukrem pudrem i przyprawą korzenną.
Dodać jajka, mleko, aromat cytrynowy i miękkie masło.
Ciasto zagnieść na jednolita masę, rozwałkować na grubość ok. 5mm i wyciąć gwiazdki, serducha itp. (ciasto będzie bardzo lepkie ale takie ma być- żeby dało się je rozwałkować tylko podsypywać mąką ale nie dodawać jej więcej bo pierniczki wyjdą twarde).
Ułożyć pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200- 210 stopni przez ok. 10 minut.
Po wystudzeniu ciasteczka posmarować polewą cytrynową i udekorować kolorową posypką>