pierniczki

pierniczki
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ines
baardzo świąteczne...

Składniki

Przygotowanie

  1. Orzechy włoskie i laskowe wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, cukrem pudrem i przyprawą korzenną.

  2. Dodać jajka, mleko, aromat cytrynowy i miękkie masło.

  3. Ciasto zagnieść na jednolita masę, rozwałkować na grubość ok. 5mm i wyciąć gwiazdki, serducha itp. (ciasto będzie bardzo lepkie ale takie ma być- żeby dało się je rozwałkować tylko podsypywać mąką ale nie dodawać jej więcej bo pierniczki wyjdą twarde).

  4. Ułożyć pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200- 210 stopni przez ok. 10 minut.

  5. Po wystudzeniu ciasteczka posmarować polewą cytrynową i udekorować kolorową posypką>

Komentarze do przepisu (1)

annawk 03 stycznia 2011
takie pierniczki świaetnie wyglądałyby i pachniały na choince
Składniki
Składniki