Pierniczki.

Pierniczki.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: balbinka568
Pierniczki nie tylko na Święta. Zapach pieczonych pierniczków, cynamonu, czy imbiru chyba od zawsze kojarzy się ze świętami. W wielu domach pieczenie ciasteczek odbywało się na około dwa tygodnie przed Świętami. W Polsce w XVII wieku sprzedawano pierniki w aptekach jako skuteczny lek na wiele chorób. Był, podobnie jak w innych krajach, symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego.

Składniki

  • -Mąka pszenna - 1,5 kg
  • -Śmietana - 1 szklanka
  • -Jajka - 6 szt
  • -Przyprawa do piernika - 3 opakowania
  • -Soda - 3 łyżeczki
  • -Cukier puder - 300 g
  • -Margaryna palma - 300 g
  • -Miód - 1 szklanka

Przygotowanie

  1. Margarynę i miód rozpuścić, dodać do mąki.
    Z podanych składników zarobić ciasto i pozostawić do leżakowania (przykryte ściereczką) na 2 godziny.

  2. Ciasto rozwałkować.
    Foremkami wykrawać ciasteczka.
    Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni, przez około 15 minut.

  3. Po upieczeniu dekorować lukrem lub czekoladą i ozdabiać według własnych pomysłów.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 31 stycznia
Pyszotka:)
balbinka568 31 stycznia
W dobrych warunkach (sucho i chłodno) można je przechowywać kilka miesięcy.
Składniki
  • -Mąka pszenna - 1,5 kg
  • -Śmietana - 1 szklanka
  • -Jajka - 6 szt
  • -Przyprawa do piernika - 3 opakowania
  • -Soda - 3 łyżeczki
  • -Cukier puder - 300 g
  • -Margaryna palma - 300 g
  • -Miód - 1 szklanka
Składniki