Pierniczki

Pierniczki
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Pyszne, korzenne pierniczki zrobione z połowy ciasta na piernik staropolski. U nas uwielbiane.

Składniki

  • Ciasto na pierniczki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 500 gramów miodu naturalnego
  • 250 gramów masła
  • 250 gramów cukru
  • 125 mililitrów mleka
  • 3 jajka
  • 2 przyprawy do piernika
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • Lukier:
  • 1 białko
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • barwinki spożywcze
  • serbne jadalne kulki

Przygotowanie

  1. Miód, cukier oraz masło podgrzewamy na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia masła i cukru.
    Następnie wszystko wystudzamy. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę pszenną wymieszaną razem z przyprawą do piernika, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka oraz sól. Ciasto dokładnie mieszamy – będzie dosyć luźne i kleiste.
    Następnie przekładamy ciasto do emaliowanego, szklanego lub kamionkowego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy garnek
    w zimne miejsce na 6 – 8 tygodni.

  2. Połowę ciasta na piernik staropolski wałkujemy na cienki placek.

  3. Wycinamy z niego pierniczki przy pomocy foremek o różnych kształtach. Pierniczki przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.

  4. Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 15-20 minut. Pamiętajmy aby się nam za dużo nie po przypalały. Pierniczki po upieczeniu studzimy na kratce.

  5. Kiedy pierniczki wtedy je lukrujemy. robimy lukier, czyli mieszamy łyżką białko z cukrem pudrem, aż powstanie jednolita bardzo gęsta masa. Gęstość masy regulujemy dosypując cukru pudru. Możemy użyć barwników aby lukier był kolorowy. Polukrowane pierniczki ozdabiamy cukiereczkami. Takie pierniczki zamykamy szczelnie na kilkanaście dni aby zmiękły. Smacznego !!!

  6. ;-D

  7. ;-)))

Komentarze do przepisu (14)

Nevermore 09 grudnia 2018
Super chruper, ale nie wiem, czy tyle czasu wytrzymają :D Super pierniki, no i mistrzowie drugiego planu -... Czytaj całość »
Super chruper, ale nie wiem, czy tyle czasu wytrzymają :D Super pierniki, no i mistrzowie drugiego planu - pomarańcze z goździkami :)
babcitereskiciasta 09 grudnia 2018
Śliczne i pyszne.:)
fafiatko 09 grudnia 2018
Piekne malenstwa!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto na pierniczki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 500 gramów miodu naturalnego
  • 250 gramów masła
  • 250 gramów cukru
  • 125 mililitrów mleka
  • 3 jajka
  • 2 przyprawy do piernika
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • Lukier:
  • 1 białko
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • barwinki spożywcze
  • serbne jadalne kulki
Składniki