Pierniczki

Pierniczki
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: smaker
Kochamy pierniczki! Przygotowywanie ich przed świętami to czysta przyjemność i zabawa :)

Składniki

  • 20 g drożdży
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka kako
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 2 łyżki mleka
  • 0,75 szklanki cukru pudru

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z łyżką cukru pudru i 2 łyżkami ciepłego mleka, odstawić na 10 minut aby zaczęły pracować.

  2. Wymieszać mąkę, cukier puder, sodę, kakao i przyprawę korzenną, następnie dodać jajko, rozpuszczone, przestudzone masło, miód i zaczyn drożdżowy, wyrobić ciasto.

  3. Ciasto podzielić na części i wałkować na omączonym blacie na grubość 5 mm, za pomocą foremek wycinać pierniczki.

  4. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku 8-10 minut.

  5. Studzić na kratce, przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

http://www.interia.tv/embed-video?id=2198865&autoplay=1

Komentarze do przepisu (1)

ciacho50 27 grudnia 2016
Piękne pierniczki :)
Składniki
  • 20 g drożdży
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka kako
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 2 łyżki mleka
  • 0,75 szklanki cukru pudru
Składniki