Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdego roku przed świętami Bożego Narodzenia razem z dziećmi robię pyszne, małe pierniczki. Później zamykamy je w puszce i czekają... Mniej więcej połowa znika przed świętami. :)
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 244
Polecam.
Odsłon: 731
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36243
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 404
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 244
Polecam.
Odsłon: 731
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36243
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 404
Składniki
Miód wraz z cukrem, przyprawą do pierników i masłem podgrzać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu i nie dopuszczając do zagotowania. Gdy składniki się połączą, zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Mąkę przesiać z sodą i solą. Dodać masę miodową i lekko roztrzepane jajko. Wyrobić gładkie, elastyczne i lśniące ciasto. Porcjami rozwałkowywać ciasto na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinać ciastka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pierniczki piec ok. 8-10 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Podczas pieczenia przygotować lukier. Cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym. Białko ubić na sztywno ze szczytptą soli. Podczas ubijania dodawać stopniowo cukier. Posmarować ostudzone pierniczki i posypać kolorową posypką. Smacznego :)