Pierniczki

Przepis dnia 2013-12-13
Pierniczki
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: nikola2005
Jak co roku na święta u mnie w domu obowiązkowo są pierniczki :)) Od kilku lat robiłam pierniczki z marmoladą a tym razem są tylko polukrowane i równie pyszne jak zawsze!!

Składniki

  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 szkl. miodu (użyłam prawdziwego wielokwiatowego)
  • 1 jajko
  • 0.5 kostki Kasi
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników
  • 2-3 łyżki kakao

Przygotowanie

  1. Mąkę + kakao przesiać i wymieszać z sodą. Dodać jajko.
    Miód podgrzać wraz z margaryną, cukrem pudrem i przyprawą. Pozostawić do wystudzenia po czym wlać do mąki.

    Zagnieść ciasto i wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne.
    Można odstawić do lodówki na kilka godz. bądź też robić pierniczki od razu.

    Jeśli nasze pierniczki będą zdobiły choinkę to należy przed upieczeniem za pomocą słomki zrobić dziurki!!

  2. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 10 -15 minut. Trzeba uważać, żeby nie zrumieniły się zbyt mocno!!
    Piekłam w temp. 160"

    Jakiś czas po upieczeniu można polukrować

    Lukier:
    1 białko
    1.5 - 2 szkl. przesianego cukru pudru
    kilka kropel aromatu cytrynowego


    * pierwszego dnia po upieczeniu pierniczki są twarde, na 2-3 dni przed jedzeniem należy je wyciągnąć i pozostawić odkryte aby mogły wchłonąć wilgoć z powietrza, można również włożyć do puszki w której przechowujemy pierniczki kawałek jabłka

Komentarze do przepisu (7)

Monika87 11 grudnia 2013
Super :) A ile wychodzi pierniczków z tych proporcji??
Konto usunięte 11 grudnia 2013
Śliczności, a jakie dekoracje i nawet choinka z pierniczków, bajka :))
Konto usunięte 11 grudnia 2013
Właśnie poszukuję przepisu na pierniczki z marmoladą, mogłabyś podrzucić :))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 szkl. miodu (użyłam prawdziwego wielokwiatowego)
  • 1 jajko
  • 0.5 kostki Kasi
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników
  • 2-3 łyżki kakao
Składniki