Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do różnych wypieków używamy tylko żółtek, a białka zostają. To propozycja na wykorzystanie takich właśnie białek. Zbieram je, zamrażam a w razie potrzeby wykorzystuję.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27454
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 180
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1177
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27454
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 180
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1177
Składniki
Białka ubiłem na sztywna masę, ciągle miksując powoli dodawałem cukier. Mąkę wymieszałem z proszkiem do pieczenia, przesiewając mieszałem delikatnie z pianą. Następnie wlałem olej, mieszałem ręcznie łącząc z ciastem. Na koniec dodałem mak, może być cały lub mielony. Do swojego ciasta zawsze dodaję szczyptę kurkumy i rodzynki.
Keksówkę 35x12 wyłożyłem papierem do pieczenia, piekłem przez 45 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu polałem lukrem i posypałem orzechami włoskimi.