Piegusek na białkach

Piegusek na białkach
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: szozda1975
Proste do zrobienia i co najważniejsze wykorzystujemy surowe białka

Składniki

Przygotowanie

  1. Wymieszać mąkę, cukier, mak proszek do pieczenia, dodać rozpuszczone masło. Ubić na sztywno białka, delikatnie wymieszać z makową mieszanką, na końcu dodać bakalie i cukier waniliowy.

  2. Keksówkę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą.

  3. Przełożyć masę do keksówki. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika piec ok 50 min. Posypać cukrem pudrem

  4. Pierwotny przepis pochodzi z książki "pyszne ciasta" -makowy placek na pianie. Zmniejszyłam ilość dodanego cukru pudru, zwiększyłam ilość bakalii i olałam dodanie skórki otartej z cytryny.

Komentarze do przepisu (7)

wiola1100 29 kwietnia 2010
fajny ten piegusek,podoba mi się
szozda1975 29 kwietnia 2010
Wiola- zawsze miałam dylemat co zrobić z białkami które zostają po np. kruchym ciachu. Szkoda wylewać,... Czytaj całość »
Wiola- zawsze miałam dylemat co zrobić z białkami które zostają po np. kruchym ciachu. Szkoda wylewać, jajecznica z białek jest średnio dobra... Znalazłam to ciacho przypadkiem, myślę że może być niezłe z polewą czekoladową, albo jakimiś mokrymi owocami w środku.... Robi się szybko i chyba nie da się go zepsuć. Pozdrawiam
kasiarka 19 lipca 2010
Czy ten mak ma być zmielony i suchy?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki