Piegusek

Piegusek
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Proste i łatwe ciasto na podwieczorek czy niedzielę.. Serdecznie polecam.

Składniki

  • 6 białek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 100 g masła
  • 1 szkl. mąki orkiszowej (1 szkl.= 250 ml)
  • 1/2 szk. mąki ziemniaczanej
  • 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ekstrakt waniliowy
  • 100 g suchego maku
  • lukier: 2-3 łyżki soku z cytryny + 1 szkl. cukru pudru

Przygotowanie

  1. Keksówkę o wymiarach 10x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Włączyć piekarnik na 170 st. C. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i nadal ubijać. Wlać rozpuszczone i wystudzone masło. Dodać ekstrakt waniliowy. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do białek. Całość mieszać łopatką. Na koniec masę połączyć delikatnie z makiem.
    Tak przygotowane ciasto przelać do keksówki. Piec około 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy już się upiekło.
    Po całkowitym ostudzeniu polać lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny.

Komentarze do przepisu (5)

Docherro 22 lutego
Przepyszne ciacho:)
fafiatko 24 lutego
Cista z makiem sa przepyszne!
slodkisentyment 26 lutego
Pycha :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 6 białek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 100 g masła
  • 1 szkl. mąki orkiszowej (1 szkl.= 250 ml)
  • 1/2 szk. mąki ziemniaczanej
  • 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ekstrakt waniliowy
  • 100 g suchego maku
  • lukier: 2-3 łyżki soku z cytryny + 1 szkl. cukru pudru
Składniki