Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pieczony bakłażan z pomidorową sałatką"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 210
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 210
Składniki
Bakłażana umyj i głęboko natnij. Posyp solą i poczekaj aż obcieknie z wytwarzającego się soku, co pozbawi go goryczki. Następnie wypłucz go i osusz na kuchennym, papierowym ręczniku. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry. Pokrój w drobną kostkę.
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Posyp solą i pieprzem. Połącz z pomidorami. Tak przygotowanymi warzywami wypełnij nacięcia w bakłażanie. Całość skrop oliwą. Brytfankę posmaruj oliwą i wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż bakłażana i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180° C, aż będą odpowiednio miękkie. Przed podaniem danie posyp drobno posiekanymi ziołami. Podawaj na ciepło z sosem czosnkowo -śmietanowym.Źródło: Na żywo