Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczone warzywa do obiadu"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5291
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 106
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5291
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 106
Składniki
Kalafior oczyść starannie pod bieżącą wodą, a potem podziel na różyczki. Obrane marchewki opłucz, pokrój w ukośne grubsze plasterki. Warzywa wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj 2-3 minuty. Dodaj oczyszczony i podzielony na różyczki brokuł. Gotuj razem jeszcze 2-3 min.
Ugotowane warzywa (powinny być chrupiące) odlej na sicie, pozostaw do osączenia. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Przełóż warzywa. Boczek pokrój w paski, rozłóż na warzywach. Piecz w 200 st. na złoty kolor (ok. 15 min).
W miseczce wymieszaj 6 łyżek wody z oc tem winnym oraz solą i pieprzem do smaku. Czerwoną cebulę obierz i bardzo drobno poszatkuj. Połówkę strąka chili opłucz, osusz, oczyść z nasionek, a potem poszatkuj. Posiekaj umyty i osuszony szczypiorek.
Razem z cebulą oraz chili dodaj do sosu, wymieszaj. Upieczone warzywa rozłóż do salaterek, polej sosem.Źródło: Świat kobiety