Pianka truskawkowa

Pianka truskawkowa
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: LeiaOrgana
Bardzo szybkie, lekkie i niskokaloryczne (w wersji bez Nutelli) Uwaga: potrzebny blender. KALORYCZNOŚĆ PORCJI: truskawki: 30, Nutella: 60, bita śmietana: 30, razem: 120 kcal, bez Nutelli: 60 kcal

Składniki

Przygotowanie

  1. Dokładnie rozpuszczam żelatynę w wodzie, zostawiam do wystygnięcia.

  2. Nie spiesząc sie, oczyszczam truskawki, wrzucam do blendera, posypuję słodzikiem i mieszam.

  3. Przygotowuję pucharki/ ozdobne szklaneczki: łyżeczka Nutelli na dno, ale nie rozprowadzam, jak upadnie, tak ma zostać, musi być ''''otulona''''musem truskawkowym.

  4. Do truskawek dolewam schłodzony roztwór żelatyny, mieszam w blenderze, który nadaje piankowej konsystencji. Mus wlewam do przygotowanych pucharków, wychodzi ok.

  5. Zostawiam do stężenia, cały dzień, bądź na noc. Na dnie może pojawić się cienka warstwa galaretki truskawkowej, powstałej w procesie tężenia, pianka troszkę osiada. Przybranie dodaję przed samym podaniem. Smacznego!

  6. P.S. Wiadomo, że słodzik można zastąpić cukrem, ale to przepis prawie ''''dietetyczny'''' i na dobrą sprawę ten słodzik nie nadaje deserowi niepożądanego posmaku :)

Składniki
Składniki