Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pianka truskawkowa"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 581
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 40
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 74
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 37
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 344
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 581
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 40
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 74
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 37
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 344
Składniki
Truskawki starannie umyj, osusz i usuń szypułki. Większe sztuki przekrój na pół. Żelatynę wsyp do kubeczka, wlej 1 szklanki wrzącej wody, starannie wymieszaj, by nie było grudek. Przestudź.
Kilka truskawek odłóż do dekoracji. Pozostałe (ok. 50 dag) włóż do miski, zmiksuj blenderem na gładki mus. Następnie dodaj sok z cytryny, jogurt, śmietankę kremówkę, cukier. Wymieszaj mikserem, by dokładnie się połączyły. Na koniec wlej lekko przestudzoną żelatynę, szybko zmiksuj. Masę przelej do formy (najlepsza będzie silikonowa), wierzch wyrównaj łyżką. Przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc, aby masa dobrze stężała. Tuż przed podaniem deser przełóż na talerz lub półmisek (formę możesz na chwilkę zanurzyć w ciepłej wodzie, dzięki temu łatwiej wyjmiesz deser). Udekoruj pozostałymi truskawkami.
Rada: Deser będzie mniej kaloryczny jeśli śmietankę zastąpisz jogurtem. Gdy masa jogurtowa zastygnie, na wierzch możesz wylać mus truskawkowy. 30 dag truskawek zmiksuj na mus i posłodź. 3 łyżeczki żelatyny rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. Gdy przestygnie, połącz z musem i wylej na deser. Schłodź.Źródło: Świat i Ludzie