Pianka cytrynowa

Pianka cytrynowa
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: PaniPelagia
Smaczne ciasto z kremem cytrynowym z dodatkiem brzoskwiń.

Składniki

Przygotowanie

  1. Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać szklankę cukru i ubić, dodać żółtka i ubić, dodać budynie, proszek, mąkę i ubić. Na koniec dodać kakao, wymieszać, wylać na blachę (duża blacha). Piec ok 35 min. Po wystygnięciu ciasto przekroić na pół.

  2. Krem: brzoskwinie odcedzić i pokroić w kostkę. sok uzupełnić wodą do 1 litra i ugotować na nim budynie. Zdjąć z ognia i wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Margarynę utrzeć z żółtkami i dodawać po 1 łyżce przestudzonej masy (masa musi być jeszcze ciepła, inaczej się zetnie). odłożyć 5 łyżek masy. do reszty dodać brzoskwinie i wymieszać. Masą przełożyć biszkopt. Odłożoną masą posmarować wierzch i ozdobić startą czekoladą.

Komentarze do przepisu (21)

margo21 04 maja 2011
ale smacznie wygląda!
pysia004 04 maja 2011
Wygląda cudownie na pewno wypróbuje przy najbliższej okazji;)
panka 04 maja 2011
Piąteczka :) Do ulubionych !
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki