Pianka ananasowo-cytrynowa

Pianka ananasowo-cytrynowa
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Akademia
Lekkie i orzeźwiająca pianka na puszystym biszkopcie. Ciasto idealne na letnie upały.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 0,5 szklanki cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 2 duże kubeczki słodkiej śmietany (18% lub 30%)
  • 4 opakowania galaretki cytrynowej
  • litr wody
  • Dodatkowo:
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 0,75 l wody
  • puszka ananasów

Przygotowanie

  1. 4 opakowania galaretki rozpuszczam w 1 litrze gorącej wody i odstawiam do ostygnięcia i lekkiego stężenia.

  2. Jaja z cukrem miksuje na gładką masę. Wciąż miksując dodaję oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wlewam do wysmarowanej masłem tortownicy i piekę ok. 20 min. w temperaturze 180 st. C.

  3. Śmietanę ubijam i łączę z lekko zgęstniałą, ale wciąż jeszcze płynną galaretką. Masę wylewam na wystudzony biszkopt i wkładam do lodówki. Powinna być gotowa po ok. 20 -30 minutach.

  4. Pozostałe opakowania galaretki rozpuszczam w 0,75 l gorącej wody i studzę. Jeśli masa śmietanowo-galaretkowa już stężała układam na niej odsączone owoce i zalewam wystudzoną galaretką. Wkładam do lodówki.

Składniki
  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 0,5 szklanki cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 2 duże kubeczki słodkiej śmietany (18% lub 30%)
  • 4 opakowania galaretki cytrynowej
  • litr wody
  • Dodatkowo:
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 0,75 l wody
  • puszka ananasów
Składniki