Perła Carycy

Przepis dnia 2017-01-03
Perła Carycy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Futka
Tego ciasta po prostu trzeba spróbować! Perła Carycy to bakaliowo - rumowe kule otulone puszystą masą, ułożone na kruchym cieście z pysznym akcentem dżemu truskawkowego. Każdy kawałek odkrywa tajemniczą perłę, pełną orzechów, rodzynek i migdałów skąpanych w słodkiej i aksamitnej masie pokrytej czekoladą. To prawdziwe niebo dla naszych kubków smakowych! Ciasto jest kaloryczne, ale Caryca Katarzyna sobie nie żałowała... Mały kawałek świetnie poprawiał jej humor :)

Składniki

  • CIASTO:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • orzechy włoskie
  • rodzynki
  • płatki migdałów
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • PUSZYSTA MASA:
  • 3 żółtka
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 180 g drobnego cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 250 g masła
  • aromat waniliowy
  • PONCZ RUMOWY:
  • 250 ml wody
  • 4 łyżki rumu
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
  • dżem truskawkowy
  • tabliczka czekolady
  • 3 łyżki mleka

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej pokrojone w kostkę masło, żółtka, śmietanę, cukier puder i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki zagniatamy, a ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy 2 łyżki kakao oraz 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej. Drugą część (białe ciasto) rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm i wykładamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia.

  2. Na białe ciasto nakładamy dżem truskawkowy i równo go rozsmarowujemy. Ciasto z dodatkiem kakao rozwałkowujemy i dzielimy na równe kwadraty (około 28). Na każdy kwadracik układamy posiekane orzechy włoskie, migdały i rodzynki, a następnie zagniatamy i formujemy kule.

  3. Każdą bakaliową kulę układamy w równych rzędach na białe ciasto posmarowane dżemem truskawkowym i wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez około 45 minut.

  4. Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy puszystą masę. Żółtka ucieramy z drobnym cukrem, a następnie dodajemy je do 0,5 szklanki mleka wraz z mąką ziemniaczaną i mieszamy. Utarte składniki dodajemy do ciepłego, ale nie wrzącego mleka (1 szklanki) i mieszamy wszystko do momentu zgęstnienia. Gdy masa ostygnie ucieramy ją z kostką masła (ucierając dodajemy stopniowo po 1 łyżce masy).

  5. Następnie przygotowujemy poncz. Zagotowujemy wodę z cukrem, ściągamy z ognia i delikatnie studzimy. Wsypujemy cukier waniliowy, dodajemy rum i dokładnie mieszamy. Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta, nasączamy bakaliowe kule ponczem rumowym.

  6. Puszystą masę rozprowadzamy po całym cieście, pamiętając aby otulała każde wolne miejsce pomiędzy bakaliowymi kulami.

  7. Na koniec polewamy ciasto czekoladową polewą, przygotowaną z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladą wraz z 3 łyżkami mleka. Ciasto schładzamy w lodówce i gotowe!

  8. Perła Carycy jest dość pracochłonna i kaloryczna, ale jaka smaczna!
    Raz w roku możemy sobie pozwolić na mały kawałeczek ;)
    Życzę smacznego :)

Komentarze do przepisu (25)

Facet_w_kuchni 28 grudnia 2016
Drażnisz podniebienia łasuchów...
Super :-)
GREGORHSPEED 28 grudnia 2016
O jesu! Pycha <3 A jak pięknie wygląda <3
sereberko80 28 grudnia 2016
o raju ... genialne ciasto :-D rzeczywiście trochę pracochłonne ale jestem pewna, ze efekt wszystko wynagradza :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Polecane przepisy: Perła Carycy

Polecane przepisy: Oczy carycy

Składniki
  • CIASTO:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • orzechy włoskie
  • rodzynki
  • płatki migdałów
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • PUSZYSTA MASA:
  • 3 żółtka
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 180 g drobnego cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 250 g masła
  • aromat waniliowy
  • PONCZ RUMOWY:
  • 250 ml wody
  • 4 łyżki rumu
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
  • dżem truskawkowy
  • tabliczka czekolady
  • 3 łyżki mleka
Składniki