Pełnoziarnista zebra

Pełnoziarnista zebra
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kasiek189
Słynna zebra na pełnoziarnistej mące.

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2,5 szklanki mąki (u mnie owsiana pełnoziarnista) + 3 łyżki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka słodzika/cukru

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

  2. Białka ubijamy na sztywno ze słodzikiem/cukrem, następnie dodajemy żółtka cały czas miksując. Następnie olej i wodę gazowaną. Na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

  3. Rozdzielamy masę na dwie części. Do jednej dodajemy kakao a do drugiej 3 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy osobno masy do połączenia.

  4. Blaszkę 25x25 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na zmianę po jednej większej łyżce (ja użyłam chochelek do zupy), raz jasne raz ciemne. Pieczemy 50 minut w 170 stopniach do suchego patyczka.

Komentarze do przepisu (2)

kika2429 27 marca
witam czy mąkę owsianą mogę zastąpić inną np. żytnią?
Kasiek189 01 kwietnia
żytnia jest ciężka więc nie zalecałabym robić ciasta z samej żytniej. Ja użyłam pełnoziarnistej i ciasto... Czytaj całość »
żytnia jest ciężka więc nie zalecałabym robić ciasta z samej żytniej. Ja użyłam pełnoziarnistej i ciasto nie poszło super w górę, więc przy żytniej kótra jest raczej przeznaczona do pieczywa pewnie też dość niskie wyjdzie. Możesz ewentualnie ją wymieszać w nieco bardziej pulchną mąką. A jakie posiadasz?
Składniki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2,5 szklanki mąki (u mnie owsiana pełnoziarnista) + 3 łyżki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka słodzika/cukru
Składniki