pawi ogon

pawi ogon
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kaska333
super ciasto, ktore po dobowym lezakowaniu rozplywa sie w ustach

Składniki

  • 6 jajek + 1 żółtko, 6 lyzek cukru
  • 3/4 szkl c. pudru, 6 łyżek mąki + 3 szklanki
  • 2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 szkl śmietany
  • 2 k margaryny, 15 dkg. orzechow mielonych
  • powidla, 2 budynie
  • 2 galaretki zielone, 1/2 l mleka
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie

  1. z 5 jajek, 6 łyżek mąki, cukru 1 łyżki proszku upiec biszkopt, z reszty maki 1 k margaryny 1 jajka, żółtka, cukru pudru, śmietany i proszku zagniesc ciasto kruche, schlodzic w lodowce, podzielic na 4 czesci, z 1 czesci upiec polacek w takiej samej formie jak biszkopt, z pozostałych 3 rozwalkowac na prostokąt kazdy osobno posmarowac powidlem i posypac orzechami, zwinac w rolade i upiec na złoty kolor w 200st przez 20-30 min.,

  2. ugotowac budynie na mleku, schlodzic i utrzec z margaryna, galaretki przygotowac wg. przepisu na opakowaniu,

  3. na cienki placek kruchy nalozyc czesc kremu, na kremie polozyc rolady w odstepach pomiedzy nie wlożyc tężejaca galaretke, schlodzic w lodowce reszte kremu rozsmarowac na galaretce i roladach i przykryc biszkoptem, polac polewa, najlepiej ciasto pozostawic w lodowce na noc lub na 24h bo rolady w srodku sa dosyc twarde trzeba poczekac az odwilgan wtedy ciasto jest super.... smacznego

Komentarze do przepisu (8)

pusieczek2 19 kwietnia 2010
trochę z nim pracy,ale na pewno jest tego wart,już dodałam do ulubionych, 5
edytek 19 kwietnia 2010
Bardzo ładnie wygląda, do ulubionych :)
irma 19 kwietnia 2010
Gratuluje! Ciasto wygląda pięknie i ma piękną nazwę. Warte wypróbowania , mimo że czaso i pracochłonne. 5
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 6 jajek + 1 żółtko, 6 lyzek cukru
  • 3/4 szkl c. pudru, 6 łyżek mąki + 3 szklanki
  • 2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 szkl śmietany
  • 2 k margaryny, 15 dkg. orzechow mielonych
  • powidla, 2 budynie
  • 2 galaretki zielone, 1/2 l mleka
  • polewa czekoladowa
Składniki