Pavlova z truskawkami

Pavlova z truskawkami
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pyszna beza z lekko kwaskowatym sosem i słodkimi truskawkami. Chrupiąca na zewnątrz i delikatna w środku.

Składniki

  • Beza
  • 4 białka
  • 240 g cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Sos truskawkowy:
  • 200 g truskawek
  • sok z połowy cytryny
  • 50 g cukru
  • Krem:
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

  1. Białka ubij na sztywno.
    Ciągle miksując białka dodawaj stopniowo cukier (najlepiej w 5 turach, ubijając je dalej na wysokich obrotach).
    Gdy białka będą sztywne i błyszczące dodaj do nich ocet oraz mąkę ziemniaczaną - wszystko dobrze zmiksuj.
    Na papierze do pieczenia z bezy uformuj kopczyk i wstaw go do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z opcją pieczenia termoobieg i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni i susz przez okolo 1,5 godziny.

  2. Ubij śmietanę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i ponownie wszystko zmiksuj. Dodaj mascarpone i zmiksuj do połączenia składnikó

  3. Truskawki razem z cukrem i sokiem z cytryny rozgotuj (około 10 min. gotowania). Zblenduj i przetrzyj przez sito by pozbyć się pestek.
    Odstaw sos do schłodzenia.

Komentarze do przepisu (4)

slodkisentyment 11 lipca 2019
Śliczna :)
Docherro 11 lipca 2019
Cudowne połączenie smaków i to w wykonaniu mężczyzny...gratuluję:)
SprytnaChochla 12 lipca 2019
Wygląda przepięknie!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Beza
  • 4 białka
  • 240 g cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Sos truskawkowy:
  • 200 g truskawek
  • sok z połowy cytryny
  • 50 g cukru
  • Krem:
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
Składniki