Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pavlova z gruszkami miodowymi"
Szybka i smaczna
Odsłon: 14865
Polecam.
Odsłon: 447
Szybka i smaczna
Odsłon: 14865
Polecam.
Odsłon: 447
Składniki
Ubij lekką pianę z białek. W trakcie ubijania dodawaj porcjami cukier (350 g), następnie wlej ocet i ubij na sztywną pianę. Lekko wmieszaj mąkę kukurydzianą. Odłóż ok. 4 łyżek piany, wymieszaj je z kakao i przełóż do masy z białek.
Gotowe ciasto rozsmaruj, robiąc koło, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej o średnicy ok. 20 cm. Na środku uformuj mały dołek. Piecz placek w piekarniku rozgrzanym do temperatury 120°C przez ok. 60 minut. Poczekaj, aż ciasto doschnie w piekarniku, a ten ostygnie.
Gruszki obierz, pokrój na ćwiartki i wyjmij z nich gniazda nasienne. Pokrop je sokiem z cytryny. W rondelku z grubym dnem powoli karmelizuj resztę cukru. Dodaj 100 ml gorącej wody i gotuj karmel przez chwilę. Rozłóż gruszki w misie do zapiekania i polej je karmelem wymieszanym z miodem. Dołóż masło i piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez ok. 20 minut. Następnie obróć gruszki i piecz jeszcze przez 20 minut.
Ubij na sztywno śmietanę z cukrem waniliowym i wyłóż ją na środek ciasta. Udekoruj torcik ostygniętymi gruszkami i polej miodowym karmelem. Czas przygotowania: 40 minut.
Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja 382 kcal.Źródło: Na żywo