Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pascha to tradycyjny deser ze wschodu, który obok babek i mazurków przygotowuje się na Wielkanoc. Kształtem przypomina grobowiec Jezusa Chrystusa i jest symbolem zmartwychwstania. Do zrobienia paschy obowiązkowo oprócz twarogu wykorzystujemy jaka (symbol odrodzenia) i bakalie (symbol dobrobytu i bogactwa). Smakiem przypomina nieco sernik na zimno. Najlepiej smakuje na drugi dzień, po schłodzeniu w lodówce.
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 164
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 94
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 164
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 94
Składniki
Twaróg dwukrotnie mielimy przez maszynkę.
Jajka gotujemy na twardo. Następnie studzimy, obieramy z łupin, kroimy na pół, białka oddzielamy od żółtek. Ugotowane żółtka przekładamy do miski. Dodajemy do nich miękkie masło, cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią. Składniki miksujemy na puszystą masę.
Do ubitej masy dodajemy zmielony twaróg i pokrojone w kostkę suszone morele. Następnie dodajemy śmietanę. Składniki mieszamy i przekładamy do formy na paschę i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Na drugi dzień paschę wielkanocną dekorujemy według uznania suszonymi morelami lub orzechami.