Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pascha rosyjska"
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 83
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 33
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 123
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 83
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 33
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 123
Składniki
Ser zawiń w gazę, końce materiału zwiąż. Przygotowany węzełek z białym serem umieść nad garnkiem. Pozostaw na noc, by ściekła cała serwatka. Następnego dnia ser trzykrotnie przepuść przez maszynkę.
W rondelku lub garnku o grubym dnie stop masło. Dodaj szczyptę soli oraz całe jajka. Wlej gęstą i kwaśną śmietanę. Dodaj skórkę otartą ze sparzonej wcześniej cytryny. Cały czas mieszając, gotuj masę na małym ogniu. Nie dopuść do wrzenia.
Dodaj ser. Gotuj, aż w masie zaczną powstawać pęcherzyki powietrza. Zdejmij z ognia, ostudź mieszając drewnianą łyżką. Dodaj umyte rodzynki, posiekane orzechy i cukier.
Schłodzoną masę przełóż do wyłożonej gazą donicy z dziurką. Przykryj talerzykiem lub deską, obciąż. Ustaw w głębokim talerzu, by płyn miał gdzie ściekać. Paschę odstaw na dobę do lodówki. Po wyjęciu ozdób migdałami i pokrojonymi w plastry pomarańczami.
Czas ok. 45 min; porcja – 450 kcal, cena 2,30 zł.
Przeznaczony na wielkanocną paschę twaróg musi być wyjątkowo świeży i dokładnie odciśnięty.
Inaczej deser się nie uda! Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność dania, zamiast śmietany używaj gęstego jogurtu.Źródło: Świat kobiety