Parzaki drożdżowe z truskawką

Parzaki drożdżowe z truskawką
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Dzieci je uwielbiają.

Składniki

  • Mleko ciepłe 1 litr
  • Cukier 1 szklanka
  • Jajka 6 szt.
  • Sól 1 łyżeczka
  • Drożdże 10 dag
  • Mąka 1 ½ kg
  • Truskawki
  • Masło z cukrem do polania

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Zarobić rozczyn z drożdży, 3 łyżek mleka, 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki i odstawić. Jajka ubić z resztą cukru, połączyć z podrośniętym rozczynem, mąką i wyrobić aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, urywać po kawałku i nadziewać po jednej truskawce. Zlepić jak pączka i układać do podrośnięcia spoinami do dołu. Układać w rondlu do gotowania na parze i gotować przez 10 minut. Masło podgrzać z cukrem, polać Parzaki i podawać

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 14 lipca
Pyszotka:)
KulinarnaChwila 15 lipca
Pyszotka;)
Składniki
  • Mleko ciepłe 1 litr
  • Cukier 1 szklanka
  • Jajka 6 szt.
  • Sól 1 łyżeczka
  • Drożdże 10 dag
  • Mąka 1 ½ kg
  • Truskawki
  • Masło z cukrem do polania
Składniki