Parfait kawowo-waniliowy z sosem czekoladowym

Parfait kawowo-waniliowy z sosem czekoladowym
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Mrożony deser. Przepis pochodzi z 422 odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • ½ l kremówki
  • 1 filiżanka bardzo mocnej kawy
  • 4 łyżki likieru kawowego
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • do podania: sos czekoladowy
  • truskawki
  • borówki

Przygotowanie

  1. Jajka i żółtka wybić do miski. Posłodzić i ubić nad wrzątkiem (w tzw. kąpieli wodnej). Gdy cukier się rozpuści odstawić do wystudzenia.

  2. Dodać ubitą na sztywno kremówkę. Wymieszać. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kawę i likier, do drugiej miąższ z laski wanilii i sok z cytryny. Zmiksować.

  3. Na spód foremki wylać masę kawową. Na masę kawową wyłożyć masę waniliową. Lekko przemieszać. Wierzch wyrównać. Wstawić do zamrażarki na 4-5 godzin.

  4. Przed podaniem wyjąć na 5 minut. Pokroić na kawałki. Serwować z sosem malinowym i świeżymi owocami.

Składniki
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • ½ l kremówki
  • 1 filiżanka bardzo mocnej kawy
  • 4 łyżki likieru kawowego
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • do podania: sos czekoladowy
  • truskawki
  • borówki
Składniki