Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Papryka nadziewana makaronem"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 235
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 531
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 235
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 531
Składniki
Makaron wsyp do wrzącej, posolonej wody i ugotuj al dente. Przelej go zimną wodą, odcedź i odstaw do wystygnięcia. Papryki umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Odetnij wierzch każdej z nich razem z ogonkiem. Wydrąż gniazda nasienne.
Zetrzyj parmezan i połącz z drobno posiekaną bazylią i oregano. Całość wymieszaj z makaronem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pokrój mozzarellę w drobną kostkę. Napełniaj papryki farszem i krojonym serem warstwami, zaczynając od makaronu, a kończąc na mozzarelli.
Pokrój drobno czosnek, dymkę i tymianek. Zeszklij w garnku na rozgrzanym oleju. Pomidory sparz gorącą wodą i obierz ze skórki. Przekrój na pół i usuń z nich nasiona. Dodaj do garnka z cebulą, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż z pomidorów odparuje część soku i nabiorą konsystencji gęstego sosu.Źródło: Na żywo