Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Panna cotta z rumem"
Polecam.
Odsłon: 166
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 114
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 73
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 45
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 59
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 89
Polecam.
Odsłon: 166
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 114
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 73
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 45
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 59
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 89
Składniki
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje, podgrzewamy w kąpieli wodnej.
Śmietankę, mleko, cukier i miąższ z laski wanilii podgrzewamy tak długo, aż cukier się rozpuści. Wlewamy rum, doprowadzamy do wrzenia i szybko zdejmujemy z ognia. Mieszając energicznie, wlewamy ciepłą żelatynę. Żelatyna musi się całkowicie połączyć ze śmietaną. Całość przecedzamy.
Tak przygotowaną masę wlewamy do filiżanek lub silikonowych foremek do deserów. Nakrywamy folią spożywczą i na kilka godzin lub na całą noc wkładamy do lodówki.
Filiżanki lub foremki odwracamy do góry dnem, deser wybijamy na talerzyki. Posypujemy tartą czekoladą lub kakao albo polewamy sosem owocowym i podajemy.
Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej sztuki około 2,70 zł
Wartość odżywcza jednej sztuki 264 kcal Białko 5,8 g/Tłuszcz 19 g/Węglowodany 26 gŹródło: Rewia