Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Panna cotta z malinowym sosem"
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 73
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 200
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 105
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 73
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 200
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 105
Składniki
Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw, by spęczniała. Laskę wanilii przetnij wzdłuż i nożykiem wyłuskaj ziarenka.
Do garnka wlej śmietanę kremówkę, tłuste mleko, dodaj cukier oraz wanilię. Mieszając, podgrzewaj na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Następnie zagotuj i szybko odstaw z ognia. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj, aż do jej rozpuszczenia.
Przygotowaną masę wlej do 4 większych lub 6 mniejszych filiżanek. Pozostaw do całkowitego wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykryj folią, po czym wstaw do lodówki do stężenia (na około 3-4 godziny).
Przygotuj sos malinowy: do rondelka włóż umyte maliny, po czym wsyp cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy owoce się rozgotują (w taki sposób, że na wierzchu sosu będą widoczne tylko pestki z owoców), sos zestaw z ognia i odstaw do lekkiego przestudzenia. Ciepły sos przelej przez gęste sito, aby usunąć pestki.
Gotowy deser przełóż, ostrożnie wybijając z foremek, na talerzyki, polej ciepłym, gęstym sosem, udekoruj świeżymi malinami oraz listkami melisy lub mięty i od razu podawaj.
Zanim deser stężeje, możesz w każdej porcji dodatkowo umieścić po jednej świeżej malinie.Źródło: Świat kobiety