Pani Walewska

Pani Walewska
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: annaw15
Pyszne słodziutkie ciasto

Składniki

  • mąka - 300 g
  • masło - 2 kostki
  • cukier puder - 100 g do ciasta
  • cukier puder - 1/2 szklanki do masy
  • cukier puder - 10 łyżek do piany z białek
  • jajka - 4 szt.
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • powidła śliwkowe - 500 g
  • orzechy włoskie grubo posiekane - 200 g
  • rodzynki - 200 g
  • mleko - 2 szklanki
  • budyń waniliowy - 1 szt
  • cukier waniliowy - 1 szt

Przygotowanie

  1. Z mąki, 1 kostki masła, 100 g cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto.

  2. Ciasto dzielimy na dwie równe części

  3. Ciasto rozwałkować, przełożyć na blachę.

  4. Na ciasto nakładamy warstwę powideł - 250g

  5. Na powidła wykładamy 100 g rodzynek

  6. Z 2 białek ubijamy pianę, utrwalamy cukrem pudrem (5 łyżek).

  7. Ubite białka z cukrem delikatnie mieszamy z orzechami i wykładamy na ciasto z powidłami i rodzynkami

  8. Pieczemy na złoty kolor około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

    Z drugą połową ciasta postępujemy dokładnie tak samo.

    i mamy upieczone w ten sposób dwa identyczne placki.

  9. Z mleka i budyniu ugotować masę, odstawić do wystygnięcia.
    Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem (0,5 szklanki) i cukrem waniliowym.

  10. Do utartego masła dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu, dokładnie mieszamy.

  11. Na jedną część ciasta przekładamy połowę masy.

  12. Przykrywamy drugą częścią ciasta, posypujemy cukrem pudrem i pyszne ciasto gotowe.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 29 grudnia 2019
Ale super ciacho :)
Składniki
  • mąka - 300 g
  • masło - 2 kostki
  • cukier puder - 100 g do ciasta
  • cukier puder - 1/2 szklanki do masy
  • cukier puder - 10 łyżek do piany z białek
  • jajka - 4 szt.
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • powidła śliwkowe - 500 g
  • orzechy włoskie grubo posiekane - 200 g
  • rodzynki - 200 g
  • mleko - 2 szklanki
  • budyń waniliowy - 1 szt
  • cukier waniliowy - 1 szt
Składniki