Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 217
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 763
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1808
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 235
Polecam.
Odsłon: 283
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 217
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 763
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1808
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 235
Polecam.
Odsłon: 283
Składniki
Ciasto: Z mąki, proszku, masła, żółtek, cukrów zagnieść kruche ciasto. Jeśli będzie za sypkie można dodać trochę kwaśnej śmietany lub więcej masła. Ciasto podzielić na 2 części. Kazdą z nich rozwałkować i włożyć do dwóch blaszek z papierem do pieczenia. Placki podpiec w piekarniku nagrzanym do 180-4190st.C i piec ok. 10-15 min.,aż się trochę zromienia. Po wyjęciu z piekarnika chwilkę ostudzić i posmarować każdy dżemem porzeczkowym (wg. uznania-ja zużyłam ok. 3/4 słoiczka).
Białka ubić. Pod koniec ubijania dodać szczyptę soli, cukier puder i na samym końcu mąkę. Białka podzielić na dwie części i wyłożyć na placki. Na pianę wysypać pokruszone orzechy lub płatki migdałowe. Podpiec je kolejne 10-15 min. Ostudzić.
Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu, uwzględniając mniejszą ilość mleka. W przypadku braku cukru w budyniach dodać ok. 4 łyżek. Ugotowany budyń ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać po łyżce ostudzony budyń i zmiksować. W blaszce zostawić jeden upieczony placek. Na niego wyłożyć masę budyniową oraz nakryć drugim plackiem. Całość można opruszyć cukrem pudrem.