Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pączusie z kremem czekoladowym"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 27
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 216
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 27
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 216
Składniki
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Mąkę wsyp do miski. Dodaj cukier i masło. Wlej spirytus oraz mleko z drożdżami. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia i znowu je zagnieć.
Z ciasta odrywaj niewielkie porcje. Uformuj z nich placuszki. Na każdy nałóż porcję kremu. Placuszki zlep. Uformuj kuleczki. Ułóż je na stolnicy oprószonej mąką. Odstaw na ok. 20 minut, aby ciastka ponownie wyrosły.
Potem rozgrzej olej w garnku o grubym dnie. Partiami wkładaj pączusie. Smaż na rumiano ze wszystkich stron. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina