Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki z ziemniakami siostry Anastazji są super miękkie i puszyste. Zachowują wilgotność i świeżość znacznie dłużej od klasycznych słodkości przygotowywanych na Tłusty Czwartek. A smakują wybornie!
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 445
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 146
Polecam.
Odsłon: 610
Smaczny i zdrowy pomysł na obiad .
Odsłon: 174
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 445
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 146
Polecam.
Odsłon: 610
Smaczny i zdrowy pomysł na obiad .
Odsłon: 174
Składniki
Przygotuj puree ziemniaczane. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedź je i natychmiast dodaj mleko oraz masło. Ubij je ze sobą za pomocą tłuczka lub przeciśnij przez praskę.
Przygotuj pączki. Masło rozpuść i ostudź. W dużej misce połącz ze sobą: drożdże, cukier, mąkę i sól. W drugiej misce wymieszaj: wodę, masło, gorące jeszcze puree, mleko i jajko. Połącz ze sobą oba rodzaje składników, mieszając do uzyskania miękkiego ciasta. Odstaw je przykryte ściereczką na ok. 40 minut.
Przenieś ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Zagnieć je, a następnie rozwałkuj na placek o grubości 1,5 cm. Wytnij kółka za pomocą szklanki. Wycięte pączki ułóż na blaszce dobrze podsypanej mąką i pod przykryciem. Zostaw je do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
W głębokim garnku rozgrzej smalec do temperatury 180 st. Celsjusza. Smaż pączki partiami, przez ok. 1 minutę z każdej strony. Gotowe słodkości wyciągaj łyżką cedzakową i odkładaj na papierowe ręczniki.
Pączki z ziemniakami siostry Anastazji podawaj po udekorowaniu w dowolny sposób. Możesz je także wcześniej naszprycować dżemem.