Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, puszyste i aromatyczne pączki nadziewane konfiturą z płatków róży. Olej kokosowym ma bardzo wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu idealnie nadaje się do smażenia. Pączki smaży się na nim wspaniale, nie naciągają tłuszczu i nie przyjmują zapachu dzięki czemu możemy cieszyć się w 100 procentach smakiem pączka ;)
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 42
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 72
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10514
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 96
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 42
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 72
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10514
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 96
Składniki
Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ. Do słoiczka wsypujemy cukier puder, dodajemy laskę wanilii i wydrążony miąższ. Energicznie potrząsamy słoiczkiem, by wanilia wymieszała się z cukrem. Odstawiamy na 3-4 dni. Przed użyciem należy mocno wstrząsnąć słoiczkiem bo cukier może się zbrylić. Drożdże ucieramy z łyżką cukru i 3 łyżami mleka, przykrywamy lnianą/bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Cukier i żółtka ucieramy puszystą masę, mieszamy z pozostałym mlekiem. Ogrzaną mąkę (ja trzymam ją w tym celu przy kaloryferze) i sól przesiewamy do miski, wlewamy żółtka z mlekiem, drożdże, skórkę z cytryny/pomarańczy i spirytus. Ciasto wyrabiamy 15-20 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Wtedy dodajemy roztopione, ale przestudzone masło i wyrabiamy jeszcze kilka minut. Ciasto przykrywamy ściereczką na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Lekko natłuszczonymi dłońmi odrywamy kawałki ciasta, rozpłaszczamy je na dłoni, nakładamy konfiturę. Zbieramy ciasto wokół konfitury i sklejamy, aby utworzyła się niewielka kula. Układamy zlepieniem do dołu na stolnicy lub lnianej ścierce kuchennej lekko oprószonej mąką. Przykrywamy lnianą/bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia. W płaskim garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej kokosowy. Na gorący olej partiami wkładamy pączki i smażymy na średnim ogniu. Gdy się zrumienią z jednej strony obracamy na drugą. Usmażone pączki wykładamy na papierowe ręczniki by je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe oprószamy przesianym cukrem pudrem z wanilią.