pączki z przepisu Roberta Makłowicza

Przepis dnia 2020-02-20
pączki z przepisu Roberta Makłowicza
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
co roku staram się smażyć pączki z nowego przepisu w tym roku wybór padł na pączki Roberta Makłowicza

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 400ml mleka
  • 7 żółtek z dużych jajek
  • 1 całe jajko
  • 3/4 szkl cukru
  • 10 dag drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 2 kieliszki spirytusu
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • olejek cytrynowy albo pomarańczowy
  • szczypta soli
  • marmolada do nadziewania
  • cukier puder do posypania
  • smalec do smażenia

Przygotowanie

  1. do miski przesiewamy mąkę, robimy dołek wkruszamy drożdże, zasypujemy łyżką cukru i wlewamy połowę ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 10 minut aż zaczną rosnąć.

  2. Żółtka i całe jajko ucieramy z cukrami na kogel- mogel. Wlewamy do mąki, dodajemy pozostałe składniki. I wyrabiamy ciasto, aż ciasto nie będzie kleić się do rąk, a na powierzchni zauważysz pęcherzyki powietrza. Do masy w trakcie wyrabiania dodajemy stopniowo roztopione masło.

  3. Wyrobione ciasto formujemy w kulę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę by ciasto podwoiło swoją objętość.


  4. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Na każdym układamy marmoladę; zlepiamy. Układamy na posypanym mąką stole przykrywamy ściereczką i zostawiamy aż pączki podwoją swoją objętość.


  5. W garnku roztapiamy smalec, wkładamy pączki i smażymy z każdej strony. Wyjmujemy; układamy na papierowym ręczniku a następnie posypujemy cukrem pudrem

Komentarze do przepisu (4)

kuchmariola63 20 lutego
Super pączusie :)
KulinarnaChwila 20 lutego
Pyszotka :)
Idealne paczusie, pycha :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg mąki pszennej
  • 400ml mleka
  • 7 żółtek z dużych jajek
  • 1 całe jajko
  • 3/4 szkl cukru
  • 10 dag drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 2 kieliszki spirytusu
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • olejek cytrynowy albo pomarańczowy
  • szczypta soli
  • marmolada do nadziewania
  • cukier puder do posypania
  • smalec do smażenia
Składniki