Pączki z nadazieniem różanym

Pączki z nadazieniem różanym
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: monniqua
Pyszne tradycyjne domowe pączki :) Z tych składników wychodzi ok. 25 sztuk.

Składniki

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 200g mąki i 1/2 szklanki mleka. Odstawić do wyrośnięcia.

  2. Jajko i żółtka utrzeć z resztą cukru i wymieszać z przesianą przez sitko mąką, solą, przygotowanymi wcześniej drożdżami, mlekiem i sokiem z cytryny. Wyrabiać do uzyskania gładkiej masy. Dodać roztopione masło i ponownie zagnieść. Pozostawić w ciepłym miejscu przez 15-20 min.

  3. Po tym czasie z ciasta formować kule i za pomocą szprycy umieścić marmoladę w środku. Oprószyć delikatnie mąką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1h

  4. Smażyć pączki w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Gdy przestygną posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 07 lutego 2013
Pączki z różanym nadzieniem są najlepsze...5..:)
Składniki
Składniki