Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pączki z marmoladą"
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 38
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 182
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 38
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 182
Składniki
czas ok. 90 min; porcja – 240 kcal, cena 1,10 zł
Krok pierwszy
Drożdże wkrusz do niewielkiej miski. Dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę mąki oraz odrobinę ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Odstaw zaczyn w cie płe miejsce do wyrośnięcia.
Krok drugi
Miękkie masło zmiksuj z resztą cukru kryształu oraz z opakowaniem cukru waniliowego. Dalej miksując, kolejno dodawaj cztery żółtka. Na koniec wlej do ciasta 1 łyżkę rumu, wymieszaj.
Krok trzeci
Do zmiksowanej masy dodaj przesianą mąkę, wyrośnięty zaczyn oraz resztę ciepłego mleka. Starannie wyrób gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok czwarty
Wyrośnięte ciasto roz wałkuj na placek. Okrą głą foremką lub szklan ką wycinaj kółka. Na połowie ułóż po łyżecz ce marmolady. Przykryj resztą. Starannie zlep brzegi. Odstaw do wyrośnięcia.
Krok piąty
W rondlu rozgrzej olej do głębokiego smaże nia. Partiami wrzucaj pączki. Smaż 2-3 min. Gdy pączki się zrumie nią, przełóż na drugą stronę, dosmaż. Osącz z tłuszczu i posyp cukrem pudrem.Źródło: Świat kobiety