Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pączki z marmoladą"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 141
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 131
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 141
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 131
Składniki
W dużej misce pokrusz drożdże, posyp je łyżeczką cukru i mieszaj, aby się rozpuściły. Dodaj łyżkę mąki i 5 łyżek mleka. Wymieszaj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Powinny zwiększyć objętość dwukrotnie.
Cytrynę umyj i sparz wrzątkiem. Zeskrob skórkę z jej połowy, przekrój i wyciśnij 2 łyżeczki soku. Masło roztop w rondlu.
W innej dużej misce przesiej mąkę, dodaj wyrośnięte drożdże oraz mleko, cukier, cukier wanilinowy, żółtka, rum, sól, skórkę i sok z cytryny. Wszystkie mieszaj ręką do momentu, aż nie będą się kleić.
Gdy wyrobisz ciasto, polej je roztopionym masłem i jeszcze raz zagnieć, tworząc kulę. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut.
Po godzinie posyp mąką stolnicę i blachę, gdzie wyłożysz pączki. Wyłóż ciasto, rozwałkuj na placek grubości ok. 1,5 cm. Z ciasta wytnij szklanką kółka o średnicy 7 cm. Połowę kółek zostaw bez nadzienia, a na resztę, na środek każdego, połóż łyżeczkę marmolady.
Łącz kółka, zlepiając puste z tymi z marmoladą. Ugnieć krawędzie, aby się przykleiły. Tą samą szklanką odetnij krawędzie z każdego pączka.
Smaż je na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony. Odsączone pączki ozdób skórką pomarańczową. Czas przygotowania: 90 minut
Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 360 kcal.Źródło: Na żywo